Hur delas gemensam egendom upp efter ett äktenskap eller när ett samboskap avslutas? Läs om juridiken som gäller vid bodelning. Få användbara tips och råd här.
En bodelning kan vara svårare än man tror och för att undvika framtida problem måste den ske enligt gällande regler och lagar. Osäkerhet kan exempelvis uppstå kring om ett kvitto verkligen pekar ut ägaren, eller om en gåva mellan makar ska ingå i bodelningen. Inte sällan uppstår det även frågor om värdering och vem som har rätt till vad.
Eftersom lagstiftningen kring bodelning är tydlig men verkligheten inte alltid är det, kan juridiskt stöd kännas tryggt. Sambor och makar rekommenderas att dokumentera sin egendom ordentligt, och att upprätta ett äktenskapsförord eller samboavtal redan i början av relationen. På så vis kan man undvika de största konflikterna och bodelningen går smidigare.
Viktiga steg när man ska genomföra en bodelning
Bodelningens syfte är att skapa ordning i kaoset som ofta följer vid en separation eller skilsmässa. Det första steget brukar vara att parterna tillsammans upprättar en bodelningshandling där all egendom listas. Därigenom syns det tydligt vad som är giftorättsgods eller enskild egendom mellan makar, eller vad som betraktas som samboegendom mellan sambos.
En professionell jurist kan hjälpa till vid oklarheter, exempelvis om någon av parterna har dolt egendom eller om fördelningen känns orättvis. Även om rättsprocessen ibland upplevs som kantig, minskar risken för framtida tvister genom att bodelningsavtalet upprättas noggrant och signeras av båda parter. Den som vill vara extra säker bör dessutom alltid spara kopior på viktiga avtal och kvitton i samband med bodelningen.
Mer information för dig kan du hitta på webbsida:svenskbodelning.se/